Programma

Belle meets Jane

Congres op 6 en 7 september 2017

in Chawton House Library in Chawton, Hampshire

In 2015 hield het Genootschap Belle van Zuylen/Association Isabelle de Charrière voor het eerst sinds de oprichting een congres in Engeland, Isabelle de Charrière et l’Angleterre. Zo bescheiden als dit tweedaagse congres was qua opzet, zo groot was het enthousiasme van sprekers en deelnemers niet alleen vanwege de verrassende inhoud, maar ook door de schitterende entourage van Chawton House Library. De bibliotheek die naast ca. 9000 boeken vele manuscripten van voornamelijk vrouwelijke schrijvers herbergt, bevindt zich in The Great House op het landgoed dat ooit eigendom was van Edward Austen Knight, de broer van Jane Austen. Chawton House Library is bovendien een studiecentrum voor Early Women’s Writing, 1600-1830. Op dit typisch Engelse landgoed bevinden zich ook St Nicolas Church, een vroeg-Gotisch kerkje, in de schaduw waarvan Jane Austens moeder en zuster Cassandra liggen begraven, en the Stables, een uniek onderkomen voor onderzoekers en gasten. Iets buiten het landgoed ligt de cottage waar Jane Austen (1775-1817) woonde met haar moeder en Cassandra. Daar schreef Jane het merendeel van haar werk. Het is nu het Jane Austen’s House Museum, een intiem museum dat zeer de moeite waard is om te bezoeken.

Belle van Zuylen (1740-1805), die zeer gecharmeerd raakte van Engeland tijdens een verblijf van ruim zes maanden, is er nog niet zo bekend en wij hopen daar verandering in te brengen. Niet iedereen kon het congres in 2015 bijwonen. Daarom prijzen we ons gelukkig dat wij een vervolg kunnen bieden aan ons initiatief. Bovendien is het dit jaar 200 jaar geleden dat Jane Austen overleed. Door Janeites over de hele wereld en vooral in Engeland wordt daar veel aandacht aan besteed.

Zowel Belle als Jane hielden van een vrije, onafhankelijke en kritische geest en zij stelden in hun romans graag de contemporaine positie van de vrouw aan de kaak ieder op haar eigen wijze, maar beiden met scherpzinnigheid en humor. Wij brengen hen virtueel graag samen in Belle meets Jane.

De lezingen, waarbij Engels de voertaal is, zullen worden verzorgd door Margriet Lacy, professor met emeritaat van de Butler University in Indianapolis en penningmeester van het Genootschap, over Monsieur de Charrière en zijn rol in het leven van Belle van Zuylen/Isabelle de Charrière; Maria Schouten, werkzaam aan het Huygensinstituut en medewerkster aan het digitaliseringsproject van Belles brieven, over de correspondentie van Belle van Zuylen tijdens haar verblijf in Engeland, met een inleiding in het Frans door Madeleine van Strien-Chardonneau, voormalig docente aan de Universiteit van Leiden; Kim Simpson, postdoctoral fellow op Chawton House Library, over de erotiek in Jane’s Sense and Sensibility; Penelope Cave en Katrina Faulds, beiden verbonden aan de Universiteit van Southampton, over muziek in de tijd van Belle en Jane en de rol die muziek in hun werk speelde; Hazel Jones, voormalig docente aan de Universiteit van Exeter en Jane Austen-expert bij uitstek, over haar boek Jane Austen and Marriage; en Valérie Cossy, professor aan de Universiteit van Lausanne, die zal spreken over Isabelle de Charrière en Jane Austen met betrekking tot Mary Wollstonecraft en het beeld van de vrouw in de XIXe eeuw.

Programma:

5 september

Aankomst in Alton/Chawton

Gezamenlijk eten in The Swan in Alton

6 september

Lezingen

Na de laatste lezing bezoek aan Jane Austen’s House Museum of de Jane Austen circular walk (4,5 mijl c.q. een wandeling van ruim twee uur)

Aan het einde van de middag een zeer aangeklede borrel in The Stables, waarna concert door Penelope Cave en Katrina Faulds op Chawton House Library met wijn en canapé‘s

7 september

Lezingen

Na de lunch excursie naar Winchester – kathedraal en colleges o.l.v. Hazel Jones, waarna weer terug met de bus naar Alton

s Avonds gezamenlijk eten in The Swan in Alton

8 september

Vertrek met de trein naar Oxford vanuit Winchester

Rondrit door Oxford met de hop-on hop-off bus

9 september

Bezoek aan the Old Bodleian Library (XVe eeuw)

10 september

Vertrek naar huis

In het kader van vrijheid, blijheid bent u zeker niet verplicht om aan alle onderdelen van het programma deel te nemen. Voor Oxford hebben we geen speciaal programma, maar enkele bovengenoemde suggesties.

Heeft u belangstelling voor deze reis en wilt u graag op de hoogte gehouden worden van nadere details, dan verzoeken wij u vriendelijk uw deelname uiterlijk eind februari 2017 te berichten aan Marjolein Hogewind, onze secretaris. Dit kan per e-mail : marjoleinhogewind@planet.nl

Een lijst van deelnemers, een programmaboekje en andere relevante informatie zullen dan later volgen.
Het bestuur van het Genootschap Belle van Zuylen