Noord Hollands Archief

Omdat ik iets te zeggen had”.

Tentoonstelling over Nederlandse schrijfsters uit de negentiende eeuw

Het Noord-Hollands Archief presenteert van 4 februari tot en met 24 maart 2016 de tentoonstelling “Omdat ik iets te zeggen had”, over Nederlandse schrijfsters uit de negentiende eeuw. Deze expositie, in de locatie Jansstraat 40 (Janskerk), was eerder in een andere vorm te zien in het Letterkundig Museum in Den Haag. Hij is georganiseerd vanuit het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, in het kader van het Europese HERA project Travelling TexTs 1790-1914: The Transnational Reception of Women’s Writing at the Fringes of Europe, en vestigt de aandacht op de vele tientallen schrijfsters die in de negentiende eeuw actief waren in ons land. Een aantal van hen woonde in Haarlem, of had anderszins connecties met Haarlem, bijvoorbeeld omdat hun werk hier werd uitgegeven of omdat zij over Haarlem schreven : Juliana de Lannoy, Petronella Moens, Amy de Leeuw… Hun namen lijken te zijn vergeten, maar ze waren volop bekend in hun tijd, en recent onderzoek suggereert dat zij ons vandaag de dag nog wel degelijk iets te zeggen hebben.

Op enkele van deze “Haarlemse” schrijfsters gaat de expositie in: aan de hand van brieven, portretten, tekstfragmenten, commentaren van tijdgenoten, afkomstig uit het rijke archief van het Letterkundig Museum én uit dat van het Noord-Hollands Archief zelf. De tentoonstelling laat zien hoe interessant en wars van conventies deze schrijfsters konden zijn – en hoe verrassend hun werk vaak is. De voorbereiding van deze tentoonstelling vond plaats in samenwerking met een groep vrijwilligers, die allen deze verrassing hebben ervaren.

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op 4 februari a.s. om 17.00 uur. Bij die gelegenheid zal kort het woord worden gevoerd door Annemarie Doornbos (Neerlandica, auteur van een dissertatie over Geertruida Bosboom-Toussaint), Margriet Hoogendoorn (“Utrechtgids” gespecialiseerd in Johanna van Woude) en Elja Schröder (Neerlandica en kleindochter van Anna van Gogh-Kaulbach.

De expositie zal, wederom in aangepaste vorm, ook te zien zijn in Amsterdam (Atria kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis; april), en in Utrecht (Centrale bibliotheek; oktober-november). In Amsterdam ligt de nadruk op vrouwelijke geschiedschrijving, en zal ook archiefmateriaal worden getoond uit het bezit van Atria, en in Utrecht zal er vooral aandacht zijn voor Utrechtse schrijfsters.

Voor meer informatie: neem contact op met

Suzan van Dijk suzan.van.dijk@huygens.knaw.nl, 070-3315835