Nederlands

Nieuwsbrief december 2016

Reis Zwitserland

La Fête du Pontet in Colombier ( Zwitserland), dat op 3 september 2016 zou plaats vinden, was een mooie en welkome aanleiding voor het bestuur van het Genootschap om een reisje naar Zwitserland te organiseren. Het reeds bekende hotel “Les Vieux Toits” in Hauterive werd afgehuurd en twaalf Genootschapleden tekenden zich in.

In de loop van de middag van 31 augustus arriveerde men in dit charmante hotel, waar Marieke Frenkel en Wiebke Llach ons hartelijk verwelkomden. Een aangeklede borrel, aangeboden door het hotel, deed de rest.

De volgende dag vertrokken we in alle vroegte per trein naar Château de Mézery in het plaatsje Jouxtens-Mézery, om de gerestaureerde “boiseries” van Constant d’Hermenches te bezichtigen. Kunsthistorica Béatrice Lovis gaf een gedetailleerde rondleiding langs de verschillende panelen die een mooi beeld gaven van het leven van Constant d’Hermenches en zijn familie en vrienden in de achttiende eeuw.

Na een heerlijke Italiaanse lunch in Lausanne pakte een aantal mensen de trein naar Genève voor een bezoek aan het Musée d’Art et d’Histoire, waar de pastels van Maurice Quentin de la Tour te bewonderen zijn. Helaas was zijn beroemde pastel van Belle die dag niet te bezichtigen.

De intensieve dag werd afgesloten met een heerlijk diner op het terras van restaurant “Alpes et Lac” in Lausanne, waar we getuige waren van een schitterende zonsondergang.

Vrijdag 2 september scheepten we ons in voor een boottocht naar het Île de St.Pierre, waar Rousseau in 1765 ongeveer twee maanden “ondergedoken” had gezeten. De in historisch tenue gestoken gids Barbara leidde ons over kleine paadjes op het eiland naar het huis waar de schrijver had gewoond. Onderweg, las zij, op verschillende plaatsen, passages voor uit zijn werk, die relevant waren voor de plek waar wij stonden.

Een feestelijk diner in een schitterende zaal van het ook al historische Hôtel DuPeyrou maakte deze dag tot een hoogtepunt.

Zaterdag 3 september bood het Fête du Pontet een keur aan attracties. In de Salon de Musique werden lezingen gehouden o.a. door Jean-Pierre Jelmini, Bernard de Muralt en Valérie Cossy. Muzikale intermezzi werden verzorgd door Claude Favez. Bernt Frenkel en Martine Noirjean sloten de middag af met een meesterlijk voorgedragen briefwisseling tussen Belle van Zuylen en Constant d’Hermenches. Buiten werd muziek gemaakt en waren kraampjes opgesteld met Zwitserse en Hollandse lekkernijen.

Deze wederom warme zomerse dag eindigde op een terras in Neuchâtel waar we genoten van de Mexicaanse keuken.

Op zondag 4 september ging een gedeelte van het gezelschap al in alle vroegte richting vliegveld of station.

Een kleine groep ging per auto naar het Musée Rousseau in Môtiers, waar een toegewijde gids uitvoerig uitleg gaf. Een lunch in Môtiers met Marieke en Erik Frenkel, die zo vriendelijk waren geweest met hun auto voor vervoer te zorgen, vormde het feestelijke slotakkoord van vier prachtige dagen.

Margriet Lacy-Bruijn

Het bestuur is zeer verheugd U te kunnen melden dat onze penningmeester Margriet Lacy-Bruijn sinds begin september, na 47 jaar in de VS, definitief is teruggekeerd in Nederland. Al was het contact via de mail altijd intensief en vruchtbaar, er gaat niets boven lijfelijke aanwezigheid!

 La Parfaite Liberté ou les vous et toi 

Al lange tijd leefde bij het bestuur de wens om dit toneelstuk op de planken te brengen. Dit voorjaar kwam voorzitter Edda Holm in contact met Première Parterre, een particulier theater aan huis in Den Haag, waar maandelijks toneelvoorstellingen en/of muziekuitvoeringen worden georganiseerd.

Première Parterre wordt geleid door Gepke Witteveen en Jaap Broekmans, een echtpaar dat zijn hart verpand heeft aan de podiumkunsten en zeer veel contacten heeft in de wereld van acteurs en musici.

We hebben de mogelijkheden met dit ambitieuze echtpaar doorgenomen en zijn vastbesloten onze plannen tot uitvoering te brengen.

Op 27 en 28 mei 2017 zal: De absolute vrijheid of het gejij en gejou in een aangepaste vorm door professionele acteurs worden uitgevoerd bij Première Parterre aan de Groot Hertoginnelaan in Den Haag.

Zoals U zult begrijpen is de realisatie van dit project een heel karwei en met name de financiële kant van dit plan is op zijn zachtst gezegd een flinke uitdaging.

In januari ontvangt U nadere informatie en wellicht een verzoek tot financiële steunbetuiging aan dit plan. Maar noteert U vooral de data 27 en 28 mei 2017 in Uw agenda!

Herfstbijeenkomst 2016

Op 5 november vond de herfstbijeenkomst van het Genootschap Belle van Zuylen plaats in het Haags Historisch Museum.

Na een gezellige koffie- en lunchbijeenkomst in het café van het museum luisterden 55 deelnemers in de schitterende Schutterszaal naar Bernhard Woelderink, voormalig directeur van het Koninklijk Huisarchief, die een boeiende en amusante lezing gaf over het hofleven in Den Haag ten tijde van Belle van Zuylen en daarna.

Na afloop stonden gidsen van het museum klaar om een rondleiding te geven over zowel de permanente expositie als de expositie “Joods Den Haag”.

Velen maakten van de gelegenheid gebruik om nader kennis te maken met dit prachtige museum.

Cahier

Op dit moment kunnen we nog geen datum aankondigen voor de presentatie van het komende nummer. Uiteraard zullen we U op de hoogte houden.

Namens het bestuur wens ik U allen mooie en gezegende kerstdagen en een heel gelukkig en gezond Nieuw Jaar!